Luontoelämyksiä Hallan reitillä

Hallan reitti tarjoaa upeita luontoelämyksiä ja monipuolisia aktiviteetteja Pohjois-Savon kauniissa maisemissa. Reitti syntyi alun perin, kun sitä käytettiin tukkien uittoväylänä. Nykyään reitti kasvattaa jatkuvasti suosiotaan monipuolisena luontoreittinä. Tällä reitillä pääset nauttimaan paitsi kauniista luonnosta, myös monenlaisista aktiviteeteista aina patikoinnista melontaan. Reitin varrella on yhteensä 18 paikallista palveluntarjoajaa, jotka auttavat tekemään luontoelämyksestä ainutkertaisen. Miltä kuulostaisi vaikkapa vierailu viinitilalla tai villisikafarmilla? Matkan varrelta löytyy myös ravintoloita, joihin nälkäiset patikoijat voivat pysähtyä nauttimaan lähellä tuotetuista aineksista valmistettua lounasta. Luontoreitti kulkee maailmanperintökohde Verlalta Vuohijärven rantaa pitkin aina Mäntyharjussa sijaitsevaan Taidekeskus Salmelaan asti. Reitin lähellä on myös Repojärven upea kansallispuisto, joka tarjoaa lisää patikointi- ja retkeilymahdollisuuksia.

f1 1

Luontomatkailua Repoveden kansallispuistossa

Repoveden kansallispuisto on loistava vaelluskohde myös aloittelijoille, sillä reittejä on eritasoisia ja -pituisia. Kansallispuistossa on yhteensä noin 45 kilometrin pituudelta merkittyjä reittejä. Noin viisi kilometriä pitkä Ketunlenkki on kansallispuiston suosituin kävelyreitti ja sopii myös lapsiperheille. Kallioiselta Repovedeltä löytyy lisäksi haastavampia ja pidempiä reittejä kokeneille patikoijille. Repoveden luonnossa voi bongailla monenlaisia eläimiä, kuten hirviä, metsäjäniksiä, ilveksiä sekä linnuista kaakkureita. Suurilla vuosittaisilla kävijämäärillään Repovesi on yksi Suomen suosituimpia kansallispuistoja. Alueelta löytyy kuitenkin myös rauhallisia kolkkia rauhaa rakastaville luonnon ystäville. Kaiken kaikkiaan Hallan reitti on erittäin monipuolinen luontokohde. Kauniin luonnon lisäksi alueen rikas historia, palvelut ja monipuoliset majoitusvaihtoehdot tekevät tästä matkailureitistä loistavan kotimaan kohteen vaikkapa kesälomareissulle.

re1

Historiallinen Verla ja Hallan monipuoliset palvelut


Hallan reitti alkaa maailmanperintökohde Verlasta. Tämä historiaa täynnä oleva kohde on ehdoton vierailupaikka kaikille kotimaan matkailijoille. Verla on entinen pahvitehdas ja puuhiomo, joka on rakennettu Verlankosken rantaan. Tehdas lopetti toimintansa vuonna 1972, mutta vanhat tehdastilat ovat säilyneet alkuperäisinä ja hyväkuntoisina. Nykyään tehtaaseen voi tutustua opastetulla kierroksella. Vanhojen työkoneiden lisäksi museossa pääsee näkemään kalliomaalauksia esihistoriallisilta ajoilta. Kesäisin alueella on lisää toimintaa erilaisten käsityöläispajojen ja -puotien muodossa. Verlassa voi paikallisessa lounasravintolassa syömisen lisäksi myös yöpyä historiallisissa puitteissa. Verlan historiallisuus on huomioitu myös kansainvälisesti, sillä vanha tehdas otettiin mukaan Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1996.
Vuohijärvellä on pitkät puunuiton perinteet, ja nykyään tämä puhdasvetinen järvi on täydellinen kalastus- ja melontakohde. Hallan reitin varrelta löytyy Verlan lisäksi useita muitakin majoitusvaihtoehtoja. Tommolansalmen lomakeskus tarjoaa majoitusta leirintäalueella ja lomamökeissä. Myös Mökki- ja Metsäpalvelu Kimppa vuokraa mökkejä matkailijoille. Jos etsit ylellisempää majoitusvaihtoehtoa, Kirjokiven kartanosta löytyy tasokkaita ja persoonallisia huoneita. Nämä majapaikat tarjoilevat myös ruokaa. Lisäksi ruoka- ja juomaelämyksiä tarjoavat muun muassa Miekankosken kahvila ja Tyryn viini. Kuvalan maatilalla pääsee ihastelemaan Shetlannin poneja ja ostamaan laadukkaita paikan päällä tuotettuja lihatuotteita kotiin vietäväksi. Hallan reitti päättyy Mäntyharjuun, jossa on laaja valikoima erilaisia palveluita aina ravintoloista ja pubeista golfkenttään ja paikallisiin museoihin. Käy tutustumassa vaikkapa veteraani- ja korsumuseoon tai Iso-Pappilan museoalueeseen.